Dünya çapında yaşanılan pandemi sebebiyle birçok firma, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığını korumak amacıyla sosyal mesafe ve uzaktan çalışma protokollerini devreye aldı. Çalışanlar ise kısa bir süre içerisinde alışmış oldukları günlük çalışma düzenlerini, kendi ev ortamlarına çevirecek şekilde adapte oldu. Çalışma hayatında olan kişilerin büyük bir oranı her gün ofislere giderek, ekip çalışmalarını toplantı odalarında yapmaya, müşterileri ile yüz yüze görüşmeye alışık durumdayken; pandemi süreci ile birlikte tüm bu süreçleri dijital ortama taşıdı. Bu şekilde oturma odaları, toplantı odalarının yerini aldı.
“2 yılda oluşabilecek dijital dönüşümü 2 ay içerisinde yaşadık.” – Satya Nadella / CEO, Microsoft
Teknoloji sektöründe müşterilerine danışmanlık sağlayan firmaların çok yakından deneyimlediği konulardan bir tanesi de zorunluluk olmayan koşullarda, müşterilerin dijital dönüşüme çoğu zaman sıcak bakmadığıdır. Ancak pandemi dönemi ile birlikte firmalardaki dijital dönüşüm de büyük bir ivme kazandı.
Microsoft Teams’in ne olduğunu geçtiğimiz sene kullanıcılara sorsaydık, Skype for Business’ın yerini alan çözüm derlerdi. Şimdi aynı kullanıcılara aynı soruyu sorsak büyük ihtimalle yeni çalışma şeklimiz olarak cevap vereceklerdir.
Peki Microsoft Teams nedir? Pandemi dönemi başta olmak üzere kullanıcılara nasıl fayda sağlıyor?
Microsoft Teams, başlıca Microsoft’un uzaktan sesli, görüntülü görüşme sağlayan bir platformu olmakla birlikte, çalışanların birbiri ile dosya paylaşabileceği, ekipler oluşturup projeler üzerinde birlikte çalışabileceği ortamı da sağlamaktadır.
Özellikle pandemi döneminde Microsoft Teams;
- Ekiplerin günlük sesli, görüntülü ve yazılı haberleşmesine,
- Firmaların müşterilerine ve iş ortaklarına web seminerleri organize etmesine,
- Firmaların müşterileri ile yüz yüze yaptıkları görüşmeleri dijital ortama taşımasına,
- Ekiplerin dijital ortamda projeleri üzerinden birlikte çalışmasına,
- Firmaların ekipler oluşturarak birbirleri ile gerekli dokümanları paylaşarak bu dokümanlar üzerinde birlikte çalışamasına olanak sağladı.
Microsoft Teams kullanımındaki ivme
Mart 2020 ile dünya çapında uzaktan çalışan sayısı arttıkça, Microsoft Teams kullanımının da ivmelenerek arttığını görüyoruz. Mart ayı başında 560 milyon olan günlük toplantı sayısı, sadece 1 ay gibi bir kısa bir süre içerisinde Mart ayının sonunda 2.7 milyara ulaştı.
Güncel rakamlar (Haziran 2020) platform; 75 milyon aktif kullanıcı, 200 milyon toplantı katılımcısı ve 4.1 milyar günlük toplantı dakikasına ulaştı.
Microsoft Teams kullanıcılara nasıl fayda sağlayabilir?
Yapılan araştırmalara göre yöneticilerin %82’si evden çalışma modelinde, ekiplerinden daha esnek çalışma koşulları talep ediyor. Aynı araştırma evden çalışma dönemi ile çalışanların günlük çalışma süresinde ortalama 1 saat artış olduğunu gösteriyor.
Uzaktan çalışma modeline adapte olmuş çalışanların büyük bir kısmı, ofis ortamlarına kıyasla gün içerisinde daha çok çalıştıklarını ve dijital ortamda yapılan toplantıların daha yorucu olduğunu düşünüyor.
Microsoft Teams kullanıcılarına ekipleri ve müşterileri ile uzaktan haberleşme ve çalışma platformu sağlamanın ötesinde, kullanıcılar için uzaktan çalışma deneyimini iyileştirmeye ve dijital ortamdan haberleşme “zorluklarını” yeni güncellemeler ile azaltmaya devam ediyor.
Microsoft Teams’e yeni gelen güncellemelerden bazıları
1. Görüntülü ve sesli görüşme sırasında görüntülerini paylaşan kişilerin ön plana çıkartılması ve sadece sesli katılım sağlayan kişilerin de ekranın sağ tarafında listelenmesi.
2. Konuşmaya başlayan kişilerin mor kutu ile, el kaldıran kişilerin de sarı bir kutu ile öne çıkartılması.
3. Ekran paylaşımı yapılırken paylaşılan ekranın ve görüntü ile katılan katılımcıların birlikte gösterilmesi.
4. 49 katılımcıya kadar aynı ekran içerisinde katılımcıların görüntülerinin gösterilmesi.
5. Görüntülü toplantının tek bir tuş ile “Oditoryum” moduna getirilmesi. Burada amaç görüntülü görüşme yapan ekiplerin, anlatılan içeriğe verdikleri tepkilerin farkındalığını arttırmak ve konuşan kişinin daha etkin bir şekilde takip edilmesi sağlamak.
6. Görüntülü toplantıda, yazılan notların katılımcılar tarafından kaçırılmaması adına üstte bilgilendirme olarak gösterilmesi.
7. “Caption” modu ile konuşan kişinin ve konuşmasının metin olarak ekranın altında gösterilmesi. Bu şekilde katılımcıların toplantıyı takip etmeleri kolaylaşmış oluyor. Mevcut durumda yalnızca İngilizce için geçerli ancak yeni diller için geliştirmeler devam ediyor.
İş ortakları Microsoft Teams ile müşterilerine nasıl fayda sağlayabilir?
Peki teknoloji ve bilişim sektöründe müşterilerine danışmanlık sağlayan firmalar Microsoft Teams ile işlerini nasıl farklılaştırabilir, müşterilerine bu dönemde nasıl fayda sağlayabilirler?
- Mevcut müşterilerinizde Microsoft Teams aktivasyonunu yapın.
- Microsoft Teams uzaktan çalışma faydalarını öne çıkararak yeni müşterilere ulaşın.
- Müşterilerinize Microsoft Teams kullanım eğitimleri vererek uzaktan çalışma verimliliklerini arttırın.
- Müşterilerinize özel modüller geliştirin & Microsoft Teams üzerinde geliştirilmiş 3. Parti uygulalamaları müşterileriniz ile tanıştırın.
- Uzaktan çalışan müşterileriniz için güvenlik özelliklerini ön plana çıkararak müşterilerinizi Microsoft 365 modülleri ile tanıştırın.
Microsoft Teams hakkında detay bilgi edinmek ve müşterileriniz ile geliştirebileceğiniz yeni iş fırsatları hakkında bilgi almak için bizlerle microsoft@arena.com.tr üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Ezgi Sümer
Yazılım Grup Müdürü / Arena Bilgisayar