Dynamics 365 Nedir? Temel Olarak Nasıl Lisanslanır?

Microsoft Dynamics 365 (Dynamics 365), buluttaki yeni nesil akıllı iş uygulamalarıdır. Dynamics 365, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) ve Kurumsal Kaynak Planlamasını (ERP) yetenekleri birleştirerek, kurumların iş süreçlerini kolaylaştıracak yeni uygulamalar sunar.

Kişiselleştirilmeye açık olacak şekilde tasarlanmıştır. Daha fazla üretkenlik, daha detaylı analiz, daha uyumlu çalışma ortamları hedeflenmiştir. Müşterilerin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için dijital dönüşümün şirketler içerisinde hızlandırılmasına yardımcı olur.

Kısaca Dynamics 365 CRM ve ERP’nin bulut hizmetleri arasında ulaştığı son noktadır. CRM ve ERP ayrı ürün grupları olarak sunulmakta olup, müşteriler ihtiyaçlarına göre lisans paketlerini kişiselleştirebilmektedir.

Customer Engagement Plan Nedir?

Customer Engagement, Dynamics 365 ürünlerinin CRM modüllerini içinde bulunduran ürün grubudur.

  • Dynamics 365 Sales  

Dynamics 365 Sales Professional karmaşık olmayan bir satış organizasyonu bulunan kurumların temel satış süreçlerini yönetir.

Dynamics 365 for Sales Enterprise ile müşteriler, daha karmaşık satış süreçlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilir. Sales Professional’a ek olarak gömülü zeka özelliği de eklenir.

  • Dynamics 365 Customer Service  

Dynamics 365 Customer Service karmaşık, yapılandırılabilir, akıllı özelliklere sahip altyapısı ile kurumların kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri deneyimi sunmasını sağlar. Daha az karmaşık senaryolar için Dynamics 365 for Customer Service Professional temel destek işlevi sağlar.

  • Dynamics 365 Field Service

Dynamics 365 for Field Service, saha tabanlı servis ekipleri için önerilen seçimdir.

  • Dynamics 365 Project Service Automation

Dynamics 365 for Project Service Automation, projelerin ve ilgili müşteri süreçlerinin uçtan uca yönetilmesini sağlar.

  • Dynamics 365 Marketing

Unified Operations Nedir?

Unified Operations, Dynamics 365 ürünlerinin ERP modüllerini içinde bulunduran ürün grubudur.

  • Dynamics 365 Finance and Operations

Finance and Operations, bunlarla sınırlı olmamak üzere finans, üretim ve tedarik zincirindeki tüm süreçlerin uçtan uca takip edilmesini sağlar.

  • Dynamics 365 Retail

Dynamics 365 for Retail uygulaması, perakendecilerin operasyonlarını yönetmelerine, bağlantılı çalışan deneyimi ve olağanüstü alışveriş deneyimleri sunmalarına yardımcı olur.

  • Dynamics 365 Talent

Dynamics 365 for Talent uygulaması, insan kaynaklarındaki süreçlerini yüksek etki ve performans ile yönetilmesine yardımcı olur.  

Dynamics 365 Nasıl Lisanslanır?

Dynamics 365 Microsoft Volume Licensing (EA, EAS), Cloud Solution Provider (CSP), Web Direct üzerinden kurumlar tarafından lisanslanabilir.

Dynamics 365’in iki çeşit üyelik lisansı (Subscription License – SL) bulunmaktadır.

User SL (Kullanıcı Bazlı Lisanslama)

Kullanıcı bazlı lisanslamada her kullanıcının servislere ulaşabilmesi için ayrıca lisanslanması gerekmektedir. Kullanıcı bazlı lisanslamada, lisanslar birden fazla kullanıcı arasında kullanılamaz ancak kullanıcı lisansı olan kişi servislere farklı cihazlardan farklı zamanlarda erişim sağlayabilir ve cihaz bağımsız çalışabilir.

Device SL (Cihaz Bazlı Lisanslama)

Cihaz bazlı lisanslama ile kullanıcı bağımsız belirlenmiş bir cihaz üzerinden herkes lisanslanmış servislere erişim sağlayabilir.

Lisanslama:

Dynamics 365 müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda CRM ve ERP modüllerinin tek tek lisanslanması ile müşterilere sunulur.

CRM modüllerini kullanmak isteyen müşterilerde, son kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda Sales, Customer Service, Field Service, Project Service Automation modülleri ayrı ayrı alınabilir. Ürünlerin Baz (Ana Lisans) lisanslaması ve Attach (Ek Lisans) lisanslaması mevcuttur.

Bir son kullanıcı Sales Enterprise ve Customer Service modüllerini almak istiyorsa; Sales Enterprise ürününü baz lisans olarak alarak Customer Service’ı üzerine Attach lisans olarak ekleyebilir. Customer Service gibi diğer CRM modüllerini de Attach lisans olarak alabilir. Attach olarak eklenen lisanslar Baz lisanslara göre maliyet avantajı sağlar.

Fiyatlandırma olarak daha ucuz olan ürünler Baz lisansı olarak konumlandırılamaz. Alınacak iki modül arasında daha pahalı olan lisansın Baz lisansı, daha ucuz lisansın Attach lisans olarak alınması gerekmektedir.

Sınırlı seviyede erişim yetkisi gereken son kullanıcılar için Team Members lisansı ile ilerlenir.  

ERP lisans grubundaki Finance ve Retail modülleri müşteri başına min. 20 adet lisanslanması gerekmektedir.

CSP Modeli ile Örnek Lisanslama Senaryosu:

Bir kurumdaki satış departmanındaki 30 kişi kapsamlı satış kapabilitesine (1) , bu 30 kişiden 10’u aynı zaman müşteri hizmetleri kapabilitesine sahip olması gerekiyor (2). Satış ekibinden 5 kişi temel seviyede satış kapabilitelerine ihtiyaç duyuyor. (3) Bir başka 20 kişi de sınırlı yetkilerle görüntülüme yapması gerekiyor. (4) Yönetim seviyesinden 5 kişi finans süreçlerini yönetmek istiyor. (5)

SıraÜrün AçıklamasıAdetAçıklama
1Dynamics 365 Sales Enterprise Edition30Kapsamlı satış kapabilitesi için Sales Enterprise modülü kullanılabilir.
2Dynamics 365 Customer Service Professional Attach to Qualifying Dynamics 365 Base Offer10Sales Enterprise modülünü baz lisansı olarak almış kullanıcılar Customer Service modülünü Attach lisansı olarak alabilir.
3Dynamics 365 Sales Professional5Temel satış kapabilitesi için Sales Professional modülü kullanılabilir.
4Dynamics 365 Team Members20Sınırlı erişim yetkileri için Team Members lisansı kullanılır.
5Dynamics 365 Finance20Finance kurum başına min. 20 adet lisanslanabilir.

Daha detaylı lisanslama kurallarına ulaşmak için lütfen tıklayın. Dynamics 365 fiyat teklifi almak için bizlere ulaşın.

Ezgi Sümer
Yazılım Ürün Grup Müdürü / Arena Bilgisayar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir